Skip to content
Cesnak Slovakia
Cesnak Slovakia
Slovenský cesnak, paprika, chilli
  • Úvod
  • Cesnak
  • Sladká paprika
  • Chilli
  • Výrobky
  • Galéria
  • Recepty
  • Kontakt
0905 453159
FacebookInstagram
  • Úvod
  • Cesnak
  • Sladká paprika
  • Chilli
  • Výrobky
  • Galéria
  • Recepty
  • Kontakt

Chilli papričky

Chilli-kompozícia

Chilli

kajenské korenie

Čili papričky sú úžasné a vďačné rastliny, ktoré sú súčasťou mnohých medzinárodných kuchýň a výrazne ovplyvňujú každé jedlo, do ktorého sa pridajú.

V divej prírode rastú ako kríky s jasne sfarbenými plodmi, ktoré pochádzajú z tropického a mierneho pásma Ameriky a do Európy sa dostali španielskymi moreplavcami, ktorí ich najprv pomenovali názvom „pepper“ nakoľko im pripomínali pálivú chuť čierneho korenia. Latinský názov čili paprík je Capsicum – z čeľade ľuľkovitých a ich príbuznými sú zemiaky a paradajky.

Kúpiť domáce chilli

Na svete existujú stovky druhov čili papričiek, rôznych veľkostí a farieb. Tieto malé plody sú zaujímavé nielen pre svoju štipľavosť a výraznú chuť ale aj pre jednoduché pestovanie, unikátne spracovanie a rozsiahle použitie. Každý si tú svoju určite nájde. Možno ich pestovať nielen vonku ale aj vo vnútri na balkóne, či okne.

Čili papričky priťahujú pozornosť celého okolia a pre mnohých sa stali súčasťou ich života.

Po celom svete sa uskutočňujú rôzne súťaže, či už v jedení čili papričiek alebo o súťaže o najväčšiu vypestovanú čili papriku, či o najlahodnejšie uvarenú čili omáčku.

Liečivé účinky

Čili papričky sú pre nás užitočné aj inak. Už po celé stáročia sú vysoko hodnotené v medicíne nakoľko majú pre ľudí veľký liečivý účinok. Je to liek, ktorý síce páli ale účinne pomáha. Pálivosť papričiek spôsobuje látka, ktorú nazývame kapsaicín. Je to látka, ktorá nám dráždi receptory bolesti v ústach, nose ale aj v žalúdku a tie vyšlú signál do mozgu, že sme zjedli niečo štipľavé. Mozog potom zareaguje tak, že sa pokúša odplaviť teplo z tela a preto nám tečie z očí aj z nosa. V skutočnosti nás však kapsaicín nepopáli.

Rebríček štipľavosti

Stupeň pálivosti určujeme podľa Scovilleho stupnice. Wilbur L. Scoville bol americký chemik, ktorý v roku 1912 publikoval metódu kvantitatívneho porovnávania pálivosti – organoleptický test. Jeho základom je roztok z paprík, cukru a vody, ktorý je riedený vodou a skúšaný ochutnávačom dovtedy kým zmizne pálivosť. Stupeň riedenia je meraný na Scovilleoho stupnici. Namerané hodnoty sa označujú písmenami SHU a u jednotlivých paprík sa líšia v závislosti od odrody, podnebia alebo aj pôdy.

Čili papričky majú vysoký obsah vitamínu C – dvakrát viac než citrusové ovocie, pričom čím sú čili papričky zrelšie, tým ho obsahujú viacej. Červené papričky obsahujú veľa betakaroténu a sušené sú zase plné vitamínu A. Tvrdí sa, že podporujú trávenie a zrýchľujú metabolizmus.

Pestovanie

Čili papričky pestujeme zo semien alebo si rovno kúpime hotové mladé priesady. Pre najväčšiu úrodu ich pestujem buď za oknom alebo vonku v skleníku. Po pominutí mrazov ich môžeme vysadiť na slnečné a pred vetrom chránené stanovisko von do záhrady.

Papričky potrebujú dostatok vody a výživy, pravidelné okopávanie a pri vysokých priesadách aj uväzovanie k dreveným tyčiam. Pri dobrej starostlivosti by sme mali mať už prvý zber v polovičke leta a pokračovať so zberom až do prvých mrazov.

Zber a spracovanie: Po ukončení zberu čili papričiek máme na výber z niekoľkých možností ako ich ďalej spracovať. Pokiaľ sú papričky ešte čerstvé, tak ich môžeme hneď zavárať, vyrábať si z nich lahodné pálivé omáčky alebo ich usušiť a následne ich spracovať mletím na korenie. Ďalšou zaujímavou možnosťou ako ich spracovať je údené a pletenie do tzv. mexických rístr, ktoré sa potom zavesia nad vchodové dvere a prinášajú majiteľovi šťastie, pokoj a harmóniu v domove.

Predaj chilli

Ponúkame vám na predaj kvalitné domáce chilli.

Aktuálnu ponuku nájdete na stránke: Výrobky

Hlavné druhy čili papričiek

Capsicum annuum:

je najrozšírenejší druh čili papričiek. Pálivosť plodov sa pohybuje do 80000 SHU. Patria sem odrody: Cayenne a Jalapeno.

Capsicum chinense:

tento druh papričiek sa vyznačuje ovocnou a aromatickou chuťou, ktoré sa najviac pestujú v Karibiku. Pálivoť sa pohybuje od 100000 SHU do 1 milióna SHU. Patria sem odrody: Habanero a Bhut Jolokia.

Capsicum pubescens:

tieto odrody sa nazývajú aj „Rocoto“ a rozpoznáme ich vďaka čiernym semienkam a chlpatým lístkom. Plody sú dužinaté a ich pálivosť sa pohybuje okolo 100000 SHU. Patria sem odrody:

Capsicum baccatum:

tieto odrody papričiek sa najviac pestujú v Južnej Amerike, majú ovocnú chuť a pálivosť do 100000 SHU. Patrí sem najobľúbenejší druh: AJI Amarillo.

Capsicum frutescens:

sú to malé veľmi štipľavé odrody, ktoré sa s obľubou pestujú v dekoratívnych nádobách. Ich pálivosť je do 100000 SHU a patria sem napríklad druh: Tabasco.

Kontakt
Cesnak-Slovakia
Ing. Imrich Kováč
Komoča č. 490
Tel. 0905 453159
Email: cesnak.slovakia@gmail.com

Find us on:

FacebookInstagram
  • Úvod
  • Cesnak
  • Sladká paprika
  • Chilli
  • Výrobky
  • Galéria
  • Recepty
  • Kontakt
  • Cesnak vážený
    Slovenský cesnak – sezóna 2022
    10. mája 2021
  • Prírodné ochucovadlá. Ponuka na rok 2022.
    16. októbra 2020
  • Papriky sladké a Chilli papriky / 2022
    16. mája 2018
© 2018 cesnak-slovakia.sk - slovenský cesnak, paprika, chilli, tvorba web stránok bohacek.sk