S U R O V I N Y :
- 250 g celozrnných špagiet
- 250 ml šľahačkový smotana
- 1 ks veľké Bambino alebo 1 ks syr Mascarpone
- 1 – 2 hlavičky cesnaku
- 5 ks čerstvých chilli papríčiek (rôznej pálivosti)
- 1 PL masla alebo 1-2 PL olivového oleja
- Soľ podľa potreby
N Á D O B Y :
- 2 ks teflonových panvíc + hrniec na varenie špagiet
P O S T U P :
Špagety uvaríme podľa návodu, pokvapkáme trochou oleja, aby sa nám nezlepili a odložíme do misy. Cesnakové hlavičky rozoberieme na struky, ktoré následne ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V malej panvici si necháme zohriať trochu oleja a nakrájané cesnakové strúčiky opečieme do zlata na chrumkavé lupienky. V druhej hlbšej teflonovej panvici rozpustíme maslo a vlejeme šľahačkovú smotanu, ktorú necháme prejsť krátko varom. Do smotany vytlačíme syr alebo mascarpone asi toľko, aby vznikla hustejšia omáčka. Už nevaríme. Na záver posolíme podľa potreby. Zoberieme si hlbší tanier, do ktorého dáme jednu porciu špagiet, zalejeme syrovou omáčkou a posypeme opečenými cesnakovými lupienkami. Tanier si ozdobíme nakrájanými chilli papričkami. Pre každého vyberáme zvlášť chilli papričky podľa stupňa pálivosti. Čerstvé chilli jeme len v malom množstve, nakoľko čerstvé chilli urýchľuje trávenie jedla.